Franck partner “Coffee & Climate” za održivost svjetske proizvodnje kave

4.06.14. | Primjeri dobre prakse

jatrgovac.com, 3. lipnja 2014.

U okviru međunarodnog razvojnog partnerstva “Coffee & Climate”, Franck aktivno podržava realizaciju projekata s ciljem osposobljavanja malih uzgajivača kave kako bi što bolje odgovorili na izazove i posljedice klimatskih promjena koje ozbiljno ugrožavaju usjeve kave, izvijestili su iz hrvatskog proizvođača.

Franck podržava realizaciju projekata razvojnog partnerstva “Coffee&Climate” (c&c) u suradnji s vodećim europskim proizvođačima i trgovcima kavom te međunarodnim razvojnim agencijama.

Usjevi kave izrazito su osjetljivi na klimatske promjene, a do pokretanja programa “Coffee&Climate”, na plantažama u zemljama tzv. “pojasa kave” nisu postojale dobro isplanirane i centralno koordinirane aktivnosti za učinkovitu reakciju.

“Franck je jedan od partnera ‘Coffee & Climate’ inicijative s vizijom osposobljavanja uzgajivača kave za učinkovitu prilagodbu i odgovor na klimatske promjene koje značajno utječu na dostupnost, kvalitetu i cijenu kave. Riječ je o sveobuhvatnom i dobro strukturiranom programu koji promiče održivost pomažući malim uzgajivačima u prilagodbi i jačanju otpornosti njihove poljoprivredne proizvodnje i usjeva kave”, istaknuo je Ivan Artuković, član Uprave Francka.

Područja pogodna za uzgoj kave iznimno su osjetljiva na klimatske oscilacije.  Najveće probleme predstavlja rast temperatura, jake kiše i vjetrovi te produljenje sušne sezone, što rezultira razvojem različitih bolesti usjeva, erozijom i lošom kvalitetom tla te u konačnici smanjenim urodom i lošijom kvalitetom zrna kave.

Primjer je nedavna suša u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču kave, koja je drastično smanjila proizvodnju kave na najmanju količinu u posljednjih 30 godina što znači nestašicu i rast cijene sirove kave na globalnom tržištu.

Uzgajivači kave nisu dovoljno upoznati s inovativnim praksama koje osiguravaju što učinkovitiju prilagodbu na drastične klimatske uvjete zbog čega je prepoznata nužnost poduzimanja koraka za što hitnije jačanje otpornosti uzgoja kave. S ovim ciljem pokrenuti su projekti “Coffee & Climate”.

Projekti imaju za cilj detaljnu analizu stanja te objedinjavanje znanja i iskustva o najboljim praksama u ciljanim regijama koje c&c obuhvaća – Brazilu, Guatemali, Hondurasu, El Salvadoru, Vijetnamu i Tanzaniji. Ove zemlje su odabrane još u inicijalnoj fazi realizacije projekata zbog svoje strateške važnosti kao ključne regije za proizvodnju obje vrste kave arabice i robuste.

Poljoprivrednici aktivno sudjeluju u praktičnim edukativnim radionicama što im pomaže u odabiru i provedbi rješenja koja najbolje odgovaraju njihovim specifičnim potrebama. Nadalje, uzgajivači imaju pristup online platformi s objedinjenom bazom podataka s praktičnim savjetima, smjernicama i korisnim alatima.

Kao razvojno partnerstvo c&c su pokrenuli vodeći europski proizvođači i trgovci kavom okupljeni unutar društva International Coffee Partners, čiji je Franck također član.

“Coffee&Climate” projekti imaju snažnu podršku Njemačke razvojne agencije (GIZ), Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) u okviru razvojnog programa develoPPP.de te švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA).

Provedbu projekata na terenu vode konzultanti Hans R. Neumann Stiftung u suradnji s mnogobrojnim međunarodnim partnerima za unapređenje poljoprivrednog sektora povećavanjem konkurentnosti i održivosti, zaključuje se u priopćenju Francka.

Share This