8. konferencija o društveno odgovornom poslovanju, dodijeljene nagrade Indeks DOP-a 2016.

19.09.17. | Događanja, Vijesti

Zagreb, 1. prosinca 2016. – U Hotelu Esplanade Zagreb održana je 8. konferencija o društveno odgovornom poslovanju, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR).

8. konferencija o društveno odgovornom poslovanju, dodijeljene nagrade Indeks DOP-a 2016. Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Nakon pozdravnih govora, konferenciju je otvorila Froukje Boele, analitičarka odgovornog poslovanja u OECD-u, nakon koje je Tomislav Ivančić, savjetnik u tvrtki Shift održao predavanje na temu ljudskih prava u poslovnom sektoru. Svoj osvrt na stanje u Hrvatskoj po pitanju ljudskih prava iznijela je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske. Erik Nooteboom, voditelj odjela za računovodstvo i financijsko izvještavanje u Europskoj komisiji govorio je o smjernicama i obvezama nefinancijskog izvještavanja, dok je načelnica odjela iz Ministarstva financija Ivana Ravlić Ivanović nazočne informirala o obvezama hrvatskih poduzeća vezanih uz nefinancijsko izvještavanje.

“I ove godine Konferencija je predstavila novosti i ključne trendove u području društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način informiramo naše gospodarstvenike i pomažemo im da prilagode svoje poslovanje novim standardima koje propisuje EU u suradnji s međunarodnim organizacijama. Ključne teme su bile ljudska prava i nefinancijsko izvještavanje, kao alati za doprinos Globalnim smjernicama održivog razvoja UN-a. No posebnu vrijednost Konferencije čine stručni i znanstveni radovi koje naši stručnjaci i praktičari predstavljaju na Konferenciji. Na taj način predstavljamo DOP u praksi i potičemo njegovu praktičnu primjenu i razvoj“, izjavila je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

U okviru konferencije su održana dva okrugla stola, jedan na temu poslovnog sektora i ljudskih prava u kojem su sudjelovali T. Ivančić; Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice; Valentina Otmačić, UNICEF-ova predstojnica ureda za Hrvatsku; Katarzyna Nowak, direktorica korporativnih komunikacija i DOP-a, Accorhotels; Malgorzata Marek, voditeljica korporativne odgovornosti, PwC Poland&CEE; Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Tema drugog okruglog stola bila je nefinancijsko izvještavanje, a na njemu su sudjelovali E. Nooteboom; I. Ravlić Ivanović; Ana-Maria Boromisa, znanstvena savjetnica na IRMO-u i Ivan Mišetić, generalni tajnik, Atlantic Grupa.

Prezentacije s panela

Poslovni sektor i ljudska prava:

– Froukje Boele, Globalni ciljevi održivog razvoja: uloga poslovnog sektora

– Tomislav Ivančić, Poslovni sektor i ljudska prava

Nefinancijsko izvještavanje

– Erik Noteboom, Nefinancijsko izvještaanje: smjernice i obveze

– Ivana Ravlić Ivanović, Obveze za hrvatska poduzeća

U sklopu konferencije, dodijeljene su i nagrade Indeks DOP-a, za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju. Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koja se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih.

Nagrade su dodijeljene prema sljedećim kategorijama:

U kategoriji Velikih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Ericsson Nikola Tesla d.d.

U kategoriji Srednjih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Vivera d.o.o.

U kategoriji Malih poduzeća

Dobitnik nagrade je: DVOKUT-ECRO d.o.o.

U kategoriji Javnih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Plovput d.o.o.

Za područje: Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini

Dobitnik nagrade je: CEMEX Hrvatska d.d.

Za područje: Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem

Dobitnik nagrade je: Regeneracija d.o.o.

Za područje: Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom

Dobitnik nagrade je: Hrvatski Telekom d.d.

Nagrada za najveći napredak

Dobitnik nagrade je: AD Plastik d.d.

Novitet ovogodišnje konferencije je kategorija Posebne nagrade za ljudska prava, koja je uručena Podravka d.d.

I ove godine je u sklopu konferencije održano predstavljanje prijavljenih i recenziranih stručnih radova o DOP-u kroz tri panela: Odgovorni odnosi sa zajednicom i strateško obrazovanje za održivi razvoj, Teorija DOP-a i strateško upravljanje i Doprinos kružnom gospodarstvu: Zaštita okoliša, očuvanje resursa i energije, zaštita i sigurnost na radu, sustavi upravljanja. Svi prezentirani radovi obuhvaćeni su u Zborniku radova 8. konferencije o DOP-u.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva Financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Gradske Skupštine Grada Zagreba i Veleposlanstva Kraljevine Norveške.

POKROVITELJI I SPONZORI 8. KONFERENCIJE O DOP-u

8. konferencija o društveno odgovornom poslovanju, dodijeljene nagrade Indeks DOP-a 2016. Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr

Program

Predavači na konferenciji

O konferenciji

Share This