Prvi dan 9. konferencije o DOP-u – dodijeljene nagrade Indeks DOP-a

24.11.17. | Događanja, Vijesti

Zagreb, 21. studenog 2017. – U hotelu Esplanade Zagreb održana je 9. konferencija o društveno odgovornom poslovanju, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR).

Nakon pozdravnih govora, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, dodijeljene su nagrade Indeks DOP-a, za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju. Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koja se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih.

 Prvi dan 9. konferencije o DOP-u - dodijeljene nagrade Indeks DOP-a Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj - Dop.hr
Autor fotografije: Dražen Lapić

 

Nagrade su dodijeljene prema sljedećim kategorijama:

U kategoriji Velikih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Vetropack Straža, d.d.

U kategoriji Srednjih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Končar – institut za elektrotehniku d.d.

U kategoriji Malih poduzeća

Dobitnik nagrade je: DVOKUT-ECRO d.o.o.

U kategoriji Javnih poduzeća

Dobitnik nagrade je: Odašiljači i veze d.o.o.

Za područje: Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini

Dobitnik nagrade je: CEMEX Hrvatska d.d.

Za područje: Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem

Dobitnik nagrade je: Heineken Hrvatska d.o.o.

Za područje: Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom

Dobitnik nagrade je: Inkasator d.o.o.

Za područje: Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava

Dobitnik nagrade je: IKEA Hrvatska d.o.o.

Nagrada za najveći napredak

Dobitnik nagrade je: AquafilCro d.o.o.

 “Ovogodišnja, po prvi puta dvodnevna Konferencija o DOP-u, odgovor je na sve veći interes gospodarstvenika koji su prepoznali da bez upravljanja temama kao što su doprinos ostvarenju Ciljeva održivog razvoja te društveno odgovorno poslovanje neće moći dugoročno konkurirati na tržištima koja sve više traže od poduzeća da upravljaju svojim nefinancijskim utjecajima. Teme koje smo ove godine odlučili otvoriti su: poticaj javnog sektora ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, upravljanje nefinancijskim utjecajima kao integralni dio izvještavanja te politike raznolikosti, čime u Hrvatsku prenosimo rasprave i dijelimo znanje o aktualnim temama. Uz nas gospodarstvenici uče o novim trendovima te su u stanju odgovoriti na nove izazove koje ovo područje donosi“,  izjavila je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

U okviru prvog dana konferencije održana su dva okrugla stola, jedan na temuIntegracija DOP-a i globalnih ciljeva održivog razvoja u kojem su sudjelovali: dr. sc.Branka Pivčević Novak, voditeljica Službe za održivi razvoj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike; dr. scMaja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Jasminka Keser, načelnica Sektora u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta; Marko Paškvan, voditelj odjela u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova; Dijana Varlec, Sektor za energetiku i zaštitu okoliša, Hrvatska gospodarska komora; i dr. sc. Vladimir Jelavić, direktor Odjela za zaštitu okoliša i održivi razvoj – EKONERG. Tema drugog okruglog stola bili su Alati za upravljanje nefinancijskim utjecajima, a na njemu su sudjelovali Snježana Bahtijari, direktorica kompanijskih komunikacija i DOP-a, Ericsson Nikola Tesla; Zoja Crnečki, pomoćnica direktora, AD Plastik; Leo Hauska, predsjednik grupe, Hauska i partner; Ana Matić, EBRD Hrvatska; te Martin Neureiter, direktor, CSR Company.

I ove godine je u sklopu konferencije održano predstavljanje prijavljenih i recenziranih stručnih radova o DOP-u, prvoga dana konferencije kroz sekciju Procjena utjecaja na okoliš, propisi zaštite okoliša i strateški pristup upravljanju okolišem. Svi prezentirani radovi obuhvaćeni su u zborniku radova.

Pokrovitelji konferencije su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Gradska Skupština Grada Zagreba i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške.

 

Share This