Održana radionica Kako se EU bori protiv diskriminacije na radnome mjestu

24.01.20. | Događanja, Vijesti

U Zagrebu je 24. siječnja održana radionica Kako se EU bori protiv diskriminacije na radnome mjestu, u organizaciji Europske komisije i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, o čijim je projektima usmjerenima prema raznolikosti govorila ravnateljica HR PSOR-a, dr. sc. Mirjana Matešić.

Uvodne govore održale su Marica Mirić, dopredsjednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Katarina Ivanković-Knežević, direktorica za socijalna pitanja Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije. Ivanković-Knežević ukratko je predstavila načine na koji se Europska unija, svojim politikama, bori protiv diskriminacije na radnom mjestu.

U svom govoru, Ivanković-Knežević spomenula je novoizabranu predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen, i želju njenog tima da se dodatno razviju dosadašnje prakse po pitanju rada u zemljama članicama Europske unije. Potrebno je djelovati u smjeru suradnje različitih sektora prema istim ciljevima koja će promijeniti načine razmišljanja, a veliki je naglasak stavljen upravo na borbu protiv diskriminacije na radnom mjestu.

Europska unija štiti svoje građane prvenstveno kroz ugovore Europske unije, odnosno obvezujućim sporazumima među državama članicama EU-a, kroz direktive koje svaka država prilagođuje svom zakonodavstvu i kroz Europski stup socijalnih prava. Stup se temelji na 20 ključnih načela, razvrstanih u tri kategorije: jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, pravedni radni uvjeti i socijalna zaštita i uključenost.

Mirjana Matešić predstavila je politiku raznolikosti HR PSOR-a i Povelju o raznolikosti, koja, između ostalog, sumira predanost organizacije promociji raznolikosti i nediskriminacije na radnom mjestu i poslovnom okruženju, naglašava jednaka prava svih manjinskih skupina u procesu zapošljavanja i napredovanja na radnom mjestu, a organizacije ju potpisuju dobrovoljno.

„Kvalitetne zaposlenike je sve teže pronaći, poslovanje određene kompanije tako da pruže priliku i ljudima koji su trenutno marginalizirani, omogućava poslodavcima da biraju između većeg broja ljudi, a time se potencijalno dobivaju i kvalitetniji radnici. Tako korist imaju i kompanije koje njeguju poslovne politike raznolikosti, ali i, na tržištu rada često diskriminirane, osobe s invaliditetom.“ – izjavila je Mirjana Matešić. Uz to je nadodala kako nedostatak edukacije kod onih koji odlučuju o zapošljavanju, osobe s invaliditetom ostavlja na marginama društva, samim time i siromaštva.

Ambasadorica Povelje o raznolikosti u Hrvatskoj i članica Upravnog vijeća HR PSOR-a, Daria Mateljak iz konzultantske kuće Hauska & Partner moderirala je interaktivni dio radionice u kojoj su se polaznici podijelili u timove i zajednički pokušali odgovoriti na pitanja koja su iskustva i poteškoće s kojima se susrećemo u Hrvatskoj kad govorimo o borbi protiv diskriminacije na radnom mjestu? Glasnogovornici timova predstavili su neke primjere dobre prakse, a od predstavnika članova HR PSOR-a govorili su Ružica Stanić iz HŽ Infrastrukture, Matija Hlebar iz Podravke te Nataša Kos i Helena Rodek Perica iz INA-e.

Zajednički zaključak svih timova je jednoglasan, a slaže se i s porukom ravnateljice HR PSOR-a – nužno je dodatno obrazovati i osvijestiti poslovni svijet o mogućnostima osoba s invaliditetom, ali je isto tako nužno obrazovati i osobe s invaliditetom i pružiti im priliku da budu aktivni sudionici tržišta rada, doprinesu društvu te se samostalno ostvare kao aktivni članovi društva.

 

Share This