banka.hr, 16. prosinca 2009.

Ovogodišnja novost u dodjeli nagrada HGK za Indeks Društveno odgovornog poslovanja je posebna nagrada banci Banco Popolare Croatia zbog najvećeg napretka u broju bodova u odnosu na lanjski rezultat Indeksa.

Ukupno deset tvrtki od 42 koje su uspješno popunile ankete HGK za hrvatski Indeks Društveno-odgovornog poslovanja dobile su u srijedu u Komori nagrade koje se za odgovorno poslovanje dodjeljuju drugu godinu zaredom. U kategoriji velikih poduzeća dobitnici nagrada Indeks DOP-a 2009. su hrvatski Cemex, Ericsson Nikola Tesla te Holcim, dok su među srednjim poduzećima nagrađeni Hartmann, Končar-Institut za elektrotehniku i Neva iz sastava Atlantic Grupe.

Među malim poduzećima nagrade su dodijeljene glazbenoj tvrtki Euro-unit, ekološkom institutu Oikon te savjetničkoj agenciji Hauska&Partner.

Ovogodišnja novost je posebna nagrada banci Banco Popolare Croatia zbog najvećeg napretka u broju bodova u odnosu na lanjski rezultat Indeksa DOP-a. Inače, Banco Popolare jedina je banka koja je uz PBZ, sudjelovala u Indeksu odgovornog poslovanja. Banka ima osnovna načela održivosti i društvene odgovornosti ugrađena u temeljne odrednice i dokumente kao što su vizija i misija te među ostalim Kodeks etičkog poslovanja i Kodeks korporativnog upravljanja.

Zanimljivo je da se na poziv za sudjelovanje u Indeksu DOP-a, koji je upućen 1450 najuspješnijih malih, velikih i srednjih tvrtki prema kriterijima Zlatne kune, odazvalo samo 199 poduzeća (13,72%). Od tog broja samo njih 42 (2,89%) uspješno je popunilo i poslalo digitalni upitnik.

Prema riječima ravnateljice Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjane Matešić metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje dobrovoljnih praksi hrvatskih tvrtki u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržni odnosi i odnosi sa zajednicom.

Hrvatski se indeks odgovornog poslovanja, iako je plod rada hrvatskih stručnjaka, rukovodio sličnim svjetskim indeksima Business in the Community CR Index i Dow Jones Sustainability Index.

S okupljanja u Komori upućen je i apel ministarstvima gospodarstva i zaštite okoliša da se aktivno uključe kao podrška projektu Indeks DOP-a jer dosadašnja suradnja nije zadovoljavajuća, kazala je Matešić.