business.hr, 16. prosinca 2009.

Zajednica za društveno odgovorno poslovanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) dodijelili su danas nagrade za društveno odgovorno poslovanje (DOP) poduzećima koja su pokazale najbolje rezultate u provedbi drugog hrvatskog istraživanja o indeksu DOP-a.

Ove godine na sudjelovanje je bilo pozvano 1.450 poduzeća od kojih se odazvalo 199 ili 14 posto. Među njima su 42 poduzeća ispravno ispunila i vratila upitnik organizatorima.

U kategoriji velikih poduzeća nagrađeni su Cemex Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla i Holcim Hrvatska.Hartmann, Končar-Institut za elektrotehniku i Neva nagrađeni su u kategoriji srednjih poduzeća, a u kategoriji malih poduzeća nagrade za društveno odgovorno poslovanje dobili su Euro-Unit, Hauska & Partner i Oikon.

Uz njih nagradu za najveći napredak u društveno odgovornom poslovanju u odnosu na prošlu godinu dobila je Banco Popolare Croatia.

Indeks društveno odgovornog poslovanja (DOP) je pokazatelj koji omogućuje procjenu društveno odgovornih politika i praksi poduzeća i usporedbu s drugim tvrtkama.

Pritom se vrednuje šest osnovnih područja koja su razrađena u konkretne pokazatelje. To su ekonomska održivost, uključenost DOP-a u poslovnu strategiju, radna okolina, upravljanje okolišem, tržišni odnosi i odnosi sa zajednicom.

Uvjet za sudjelovanje u natječaju za nagradu je ekonomska stabilnost tvrtaka i uspješnost poduzeća po pokazateljima koji se upotrebljavaju u izboru poduzeća za nagradu Zlatna kuna HGK-a.

Metodologija indeksa DOP-a rađena je prema sličnim svjetskim uzorima kao što su Business in the Community CR Index i Dow Jones Sustainability Index.