poslovni.hr, 13. svibanj 2010.

Na Danu poduzetnika okupilo se oko tisuću poslodavaca, poduzetnika i socijalni partneri koji su sudjelovali u raspravi o posebno teškom razdoblju za hrvatsko gospodarstvo. Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, tom je prilikom naglasio kako je odgovornost na svakom pojedincu, unutar državne vlasti i gospodarstva, da se drži zakona i ne dopusti blokadu sustava jer kriza ne smije biti isprika za nečinjenje. Govoreći na Danu poduzetnika, premijerka Jadranka Kosor je istaknula naznake oporavka, o čemu, prema njezinim riječima, govore podaci o padu uvoza i rastu izvoza te o kretanju na tržištu rada. Na kraju travnja broj nezaposlenih bio je 308.675, što je 9983 manje nego krajem ožujka. Pritom je, kaže premijerka Kosor, zaposleno 16.958 osoba ili 38,7 posto više nego u ožujku. Podsjetila je na osnivanje povjerenstva za analizu prepreka ulaganjima, ureda za ubrzano izdavanje dozvola te ureda za središnju javnu nabavu. Također je podsjetila da je Vlada predložila ukidanje dvaju stopa kriznog poreza. Ukupne uštede od 300 milijuna kuna, dodala je, očekuju se i od reforme zdravstva. Programom gospodarskog oporavka, kako je istaknula, planira se novi investicijski ciklus te skraćenje rokova naplate, a među glavnim ciljeva je osiguranje likvidnosti.

Brzo djelovanje

Javna poduzeća prema podacima koje je iznijela imaju ukupne dospjele obveze od 1,5 milijardi kuna, pri čemu se 90 posto tog iznosa odnosi na HEP, HŽ i Hrvatske šume, no HEP i Hrvatske šume više potražuju nego što duguju. Premijerka Kosor najavila je daljnje smanjenje proračunskih izdataka. Tako će Vlada predložiti 10-postotno smanjenje izdataka za financiranje rada političkih stranaka. Uštede očekuje i od jedinica lokalne samouprave koje su, kako je rekla, lani povisile masu sredstava za plaće za devet posto. Predsjednik Republike Ivo Josipović u svom je obraćanju uz ostalo istaknuo da gospodarstvo, uz težnju za profitom, mora biti vođeno i općim interesima te usmjereno na opći i harmonični razvoj društva. Mišljenja je da će se negativni trendovi bez odlučnog i brzog djelovanja nastaviti. Istaknuo je važnost brzog djelovanja te da u tom kontekstu podržava Vladin program oporavka. Kuštrak je Vladine mjere ocijenio kompaktnima te izrazio nadu da će biti provedene brzo i uz što manje kompromisa kao i to da neće biti određene trajanjem mandata sadašnje Vlade. Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić također smatra da mjere treba što prije provesti i odrediti mjerljive učinke. Mudrinić smatra da, dugoročno gledano, smanjenje socijalnih prava nije odgovor na krizu, već je to razvoj konkurentnosti, odnosno sposobnosti za razvoj.

Povećanje BDP-a

Odabirom ključnih grana koje će se poticati, napuštanjem besperspektivnih, kao i populizma i klijentelizma te afirmacijom radnih vrednota Hrvatska bi mogla u razdoblju od petnaest godina povećati BDP za sto posto, kaže Mudrinić. U tematskom dijelu ovogodišnjeg Dana poduzetnika u središtu pozornosti bilo je društveno odgovorno poslovanje (DOP). Ono se očituje u namjeri poduzeća da stvarajući dodanu vrijednost ostvaruje i širu društvenu korist te je neminovno koristan za društvenu zajednicu, no stvara i odnos povjerenja poslovnog sektora s okruženjem, ali i učinkovit model upravljanja rizicima te je stoga i alat za postizanje konkurentnosti poduzeća. Društveno odgovorno poslovanje očituje se u nizu aktivnosti kojima poduzeće unapređuje svoje poslovanje i odnos prema okolišu i zajednici.