poslovni.hr, 19. listopad 2011.

Vlada mora provesti ozbiljne reforme hrvatskoga gospodarstva kako bi ga učinila konkurentnijim, rekao je danas u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović predstavnicima Nordijske gospodarske komore i pozvao ih da dođu, ulažu i pomognu Hrvatskoj u tom procesu. Kao gost radnog ručka komore koju su 2005. osnovale nordijske zemlje u svrhu zajedničkog pristupa hrvatskim gospodarstvenicima, Josipović je rekao da je optimist unatoč lošim gospodarskim pokazateljima i prognozama rasta od 0,2 do 1 posto. “Uvjeren sam da smo reformama na putu u EU Hrvatsku učinili boljom zemljom, no moramo nastaviti”, naglasio je Josipović u govoru održanom odmah nakon sastanka s izaslanstvom propale tvrtke Đakovštine što je i spomenuo.

“Stečaj Đakovštine je slučaj u kojem su se sublimirale mnoge loše strane hrvatskoga gospodarstva”, od nemara do korupcije, rekao je. Tridesetak radnika propale pekarsko-mlinarske đakovačke tvrtke prosvjedovalo je danas u Zagrebu pred sjedištem Delegacije EU, sjedištem HDZ-a i sindikata poljoprivrede. Od vlade traže isplatu 26 milijuna kuna otpremnina za 350 radnika, a vlada odgovara da nema zakonita načina da im pomogne.

Birokracija, sporost u izdavanju dozvola potrebnih za poslovanje, opterećenost bezbrojnim propisima (prereguliranost), nelikvidnost, teret su koji obeshrabruje izlagače, rekli su i predsjednik Josipović i sudionici diskusije. “Moramo provesti daljnju ozbiljnu reformu pravosuđa” radi jačanja efikasnosti, rekao je Josipović i ocijenio da postoji mnogo besmislenih procedura.

Suradnja s nordijskim zemljama nije važna samo zbog “važnih društvenih vrijednosti” koje i Hrvatska želi promovirati: demokraciju, otvorenost, spremnost na suradnju i “društveno odgovorno poslovanje”, već i zbog želje da se i u našoj regiji prihvati “nordijski koncept odnosa prema susjedu”, rekao je Josipović. Pozvao je partnere iz Europske unije “dođite, uložite, pomozite nam” da Hrvatska postane konkurentnija, a država pritom mora jamčiti “odlučnu borbu protiv korupcije”.