Tajkun moli za pomoć Haitiju

by | 2.02.12. | Iz medija

poslovni.hr, 30. siječanj 2012.

Dvije godine nakon potresa koji je poharao ovaj grad otprilike pola milijuna ljudi i dalje živi u prljavim šatorima, kolerom se zarazilo tisuće njih, a predsjednik radi u montažnoj kućici. Denis O’Brien, nestrpljivi irski milijarder poznat i po psovanju, odlučio je sve to promijeniti. Nedavno je vodio otvaranje pedesete škole koju je njegova golema telekomunikacijska tvrtka Digicel ponovno sagradila nakon potresa te pritom obećao da će sagraditi još osamdeset škola.

Uz potporu poduzeća koje posluje na području karipskih otoka i južnog Tihog oceana nagovarao je, ulagivao se, bodrio, kritizirao i posramio vladine dužnosnike, međunarodne financijske institucije i poslovnjake kako bi dali više za obnovu Haitija. “Sve je stvar upravljanja projektima”, kaže O’Brien. “Svi dođu iskoristiti priliku za fotografiranje”, kaže, “ali gdje je onih stotinu kuća koje su obećali nakon što su kamere otišle? Ja ću brojati koliko su ih napravili.” U svojem je radu zapravo postao ambasador novog poslovnog pristupa obnovi Haitija, koji se toliko dugo oslanjao na rad agencija za humanitarnu pomoć i nevladinih udruga da je poznat kao Republika Nevladinih Organizacija. “U posljednjih je 20 godina zajednica nevladinih udruga ovdje ostvarila rast, a mnoge od njih dobro rade i postoji potreba za takvim oblikom djelatnosti”, kaže Lionel Delatour, konzultant i lobist, čija su braća bila ministri u haićanskoj vladi. “Međutim, nevladine udruge ne plaćaju poreze, a kad u državu unesu svoje namirnice, automobile i druga dobra, ne plaćaju carinu.” Digicel je najveći poslodavac i porezni obveznik na Haitiju. Ta je privatna tvrtka u ovu zemlju uložila 600 milijuna dolara, čime je nadmašila sve druge strane ulagače, te pomogla u demokratizaciji komunikacija putem prodaje jeftinih mobilnih telefona i usluga. Haiti je najveće Digicelovo tržište te čini otprilike trećinu od ukupno 11,1 milijuna pretplatnika. “Ta je veza obostrana”, kaže Delatour. “Nije riječ samo o tome što su Digicel i O’Brien učinili za Haiti, već i što je Haiti učinio za Digicel i O’Briena.”

O’Brien ne voli da vlada priča o njegovom radu ili o Digicelovoj velikodušnosti koju opisuju kao korporativnu društvenu odgovornost. “Ako zarađuješ u siromašnoj zemlji, ne možeš novac samo odnijeti sa sobom iz te zemlje”, kaže O’Brien. “To bi bio znak lošeg poslovanja.” Na konferenciji održanoj u studenome, koju je sponzorirala Međuamerička razvojna banka i koja je privukla 500 poslovnjaka iz 29 zemalja, Digicel je najavio da će uložiti 45 milijuna dolara u novi hotel sa 173 sobe. Događaj je otvoren rezanjem vrpce pred novim industrijskim parkom u Caracolu, čiji će prvi zakupnik biti SaeA, korejski proizvođač odjeće s velikim iskustvom u latinoameričkim zemljama. Tvrtka će u tvornici zaposliti 20.000 radnika te će obuhvatiti i gradnju stambenih objekata za radnike. U prosincu je nizozemski proizvođač piva Heineken povećao udio u haićanskoj pivovari Brasserie National d’Haiti sa 23 na 95 posto, a šezdesetak članova Haićanske mreže za akciju unutar Clintonove globalne inicijative planira postaviti solarne ploče, povećati dotok energije, obnoviti kuće i omogućiti obrazovanje za nova radna mjesta. O’Brien je zadužen za praćenje njihova rada. “Čujem da je za Digicel teško raditi jer on misli da su svi odgovorni za sve, a i mrežom upravlja na sličan način”, kaže Anne Hastings, izvršna direktorica Fonkoze, institucije za mikrofinanciranje iz Haitija koja je također članica mreže. “Međutim, sve to radi sa sjajnim smislom za humor”, dodaje, “a Haitiju treba netko tko prati što se događa.” Josefa Raymond Gauthier bila je prva izvršna direktorica Zaklade Digicel Haiti, koja nadzire izgradnju škola. “Zakladi sam se priključila krajem 2008. i odmah je netko rekao da do ožujka moramo izgraditi jednu školu jer stiže Denis O’Brien”, prisjeća se. “A onda je Denis došao i rekao: Kakva lijepa škola. Hajdemo ih sagraditi još dvadeset.”

Njegova telekomunikacijska tvrtka Digicel zapošljava najviše Haićana O’Brien je u mladosti zamalo bankrotirao, ali uspio je sebe i ulagače spasiti tako što je kupio jednu irsku radijsku postaju, koja je postala dio današnje grupe Communicorp. Pokrenuo je 1990. godine Esat Telecom, kupivši drugu licencu za mobilne usluge u Irskoj, te potaknuo glasine da je to priskrbio političkim uslugama. Nakon četrnaestogodišnje istrage sud je lani protiv ministra koji je odobrio licencu podnio optužbu za primanje mita od O’Briena, koji je optužen da je ulaganjem u irske medije pokušao prikriti praćenje sudskog postupka. O’Brien je odbio optužbe. Prodao je 2000. Esat, nakon čega je bio teži za nekoliko stotina milijuna dolara, ali mu je bilo “strašno dosadno”. Ponudio je 47,5 milijuna dolara za licencu za mobilnog operatera u Jamajci i osvojio natječaj, što je bio početak razvoja njegovog telekomunikacijskog carstva. Časopis Forbes uvrstio ga je na 254. mjesto na listi milijardera s navodnom vrijednošću od 4,2 milijarde dolara. Digicelu se uistinu spremaju izazovi. U rujnu je O’Brien s entuzijazmom govorio o tome kako će haićanski predsjednik Michel Martelly financirati njegov program besplatnog osnovnoškolskog obrazovanja putem zarade od telefonskih poziva i novca uplaćenog iz inozemstva. Dva mjeseca kasnije iz Državnog fonda za obrazovanje nestalo je 26 milijuna dolara. “Razgovarao sam s predsjednikom Martellyjem”, rekao je O’Brien, “i provest će se revizija.”